Dil Seçiniz: العربيةEnglishFrançaisTürkçe
العربيةEnglishFrançaisTürkçe

Dondurmayla ilgili doğru bilinen yanlışların başında “Kışın dondurma yenmez” gelirken, ikinci sırada da “Dondurma çocuklara zararlıdır” vardır. Gelin bu mitin de ne kadar asılsız ve bilimsel gerçeklerden uzak olduğuna bir göz atalım.

Anneler çocuklarını dondurmadan “Boğazların şişer” kaygısıyla sakınırlar. Boğazlar deyince bizim aklımıza Çanakkale ve İstanbul geliyor. Malum, vücudumuzda bir tane boğazımız var. Yanlışlık Türkçemizin kullanımıyla bitmiyor tabii ki. Uzman doktorlar dondurmanın üst solunum yolu enfeksiyonlarını artırdığına dair hiçbir bilimsel bulgunun olmadığını söylüyor.

Dondurmanın boğaz ağrısına neden olması ancak sağlık koşullarına uygun olmaması ve bu nedenle oluşan mikroorganizmaların üst solunum yollarına yerleşmesiyle mümkündür. Bu da sadece dondurma değil her tür gıda için söz konusu bir gerçektir. Yani güvenilir üreticilerden yediğiniz “doğru dondurma” ne çocuğunuzun ne de sizin sağlığınıza zarar verir. Hatta bazen çocuğunuzu boğazı ağrıdığı için doktora götürdüğünüzde dondurma yemesi tavsiyesi bile alabilirsiniz. Burada doktorunuzun amacı sıcak ortamda kolaylıkla çoğalabilen bakterileri soğukla karşı karşıya bırakarak üremelerini önlemektir.

Hijyenik ortamlarda doğru yöntemlerle üretilen dondurmaların besleyici değeri yüksektir. Uygun miktarlarda yenilmesi çocuğa faydalıdır. Dondurma kalsiyum, protein ve vitamin bakımından çok zengin bir gıdadır. İçeriğindeki kalsiyum kaynağı olan süt çocukların kemik gelişiminde çok önemli bir role sahiptir. Düzenli kalsiyum alan çocuğun büyümesi hızlanır. Ayrıca kalsiyum kemik erimesini engeller, diş sağlığını korur, bağışıklığı artırır, metabolizmayı hızlandırır.

Doktorlar vitaminlerin çocuk sağlığındaki önemini sık sık vurgular. Anneler çocuklarının vitaminli gıdalar almasına özen gösterir. Dondurma burada da yardıma koşar. Örneğin çikolatalı dondurmada A, B12, D ve K vitaminleri bulunuyor. A vitamini göz, cilt, kemikler ve bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir. B12 hafızayı güçlendirir, sinir sistemini besler. D vitamini sayesinde kalsiyum kemiklerde toplanır. K vitamini kan akışını sağlar.

Günümüz çocuklarının bayıldığı cips, kraker gibi abur cuburların sağlıklı olmadığı muhakkak. Çocukların en az bunlar kadar sevdikleri bir gıda olan dondurma ise bu konuda tamamen masum ve besleyicidir. Annelerin süt içirmekte zorlandığı çocuklar bile dondurmayı duyduğunda gözleri parlar. Obezite riski olan çocuklar için de iyi bir seçenektir çünkü şerbetli tatlılarla karşılaştırıldığında daha az kaloriye sahiptir.

İşte tüm bu nedenlerden ötürü çocuklarımıza kendi belirlediğimiz uygun miktarları geçmemek kaydıyla dondurma yedirmeliyiz. Böylece yeni nesil mutlu çocuklar olarak büyüyüp gelişecektir.