Dil Seçiniz: العربيةEnglishFrançaisTürkçe
العربيةEnglishFrançaisTürkçe
dondurma

Dondurma

Dondurma sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez bir numaralı tatlısıdır, buz gibi ferahlatıcı yönüyle anında mutluluk ve serinlik depoluyor, motivasyonu artırıyor. Mutluluk hormonlarının salgılanmasını sağlayan dondurmanın modern çağın en sevilen ortak tatlarından biri olması dondurmanın tarihini merak ettiriyor. Dondurmayı kim icat etti? Dondurma ilk kez nasıl yapıldı? Dondurmayı ilk hangi millet buldu? Dondurma nasıl bu kadar popülerleşti?

Dondurma artık kışın dahi yediğimiz, tüketmekten keyif aldığımız bir tatlı. Dondurmayı bulan kişinin modern çağda bu kadar yaygın ve seri üretim bir tatlı icat ettiğini şüphesiz tahmin edememiştir. Dondurmanın tarihine baktığımızda kayıtlar bizi Antik Çin’e M.Ö 3000’li yıllara götürüyor. Kaynaklara göre dondurma ilk kez 3 bin yıl önce Antik Çin’de yapılmıştır. Bu dönemde doğanın yüksek kesimlerinden, dağ eteklerinden toplanan karların meyve, bal ve alkolle karıştırılıp buzlu bir yiyecek yani dondurma elde edilmiş. İlk dondurmanın Çin imparatorları tarafından keyifle yediği rivayeti bulunuyor. Başka bir efsanede ise Roma İmparatoru Neron’un kar, şarap ve bal karışımından dondurma yaptırdığı rivayet ediliyor.

Dondurmanın ilk çıkışıyla ilgili spesifik bir bilgi bulunmuyor. Avrupa’ya gelişinde dahi bazen Marco Polo bazense Arap tüccarların rolü olduğu söyleniyor. Rivayete göre Marco Polo Çin’e yaptığı seyahatlerde dondurma ile tanışıyor ve İtalya’da benzerini yaptırarak ülkede dondurmanın yayılmasını sağlıyor. Başka bir rivayet İtalyan Düşes Catherine de’ Medici ile Fransa Kralı II. Henry’nin evlenmesi üzerine düşesin Fransa’ya getirttiği şeflerinin ülkeyi meyveli dondurmalarla tanıştırdığı, bir asır sonra ise İngiltere Kralı I. Charles’ın donmuş meyveli kar tatlısından etkilendiği ve tatlıyı yapan şefe formülü gizli tutması karşılığında ömürlük emeklilik teklif ettiği yönünde bir bilgi sunuyor. Dondurmanın tarihi ile ilgili rivayetlerin hiçbiri doğruluk barındırmıyor.

Antik Çin, Antik Yunan, Antik Roma, Osmanlı Dönemi süresince dondurma tarifleri denenmiş, sevilmiş ve yaygınlaşmıştır. Dondurmanın popülaritesi 20. Yüzyıla dayanıyor. 20. Yüzyıl sonrasında başta ABD olmak üzere birçok ülkede ve hatta dünya genelinde dondurmalar adeta bir patlama yaşayarak favori tatlılardan biri oldu. Dondurmanın pratik, tatlı, ferahlatıcı ve ucuz olması bu popülariteyi olumlu yönde etkiledi elbette. Ülkemizde sayısız dondurma markası ülkenin her köşesinde küçükten büyüğe herkese farklı dondurmalar tattırarak ferahlatıcı bir damak yolculuğu yaşatıyor. İrfando Dondurma, kendine has müthiş lezzetleriyle bu yolculukta bilindik bir hizmet veriyor.

Dondurmada Bulunan Vitamin ve Mineraller

Dondurmanın çıkışı görkemli bir tarihe, sayısız rivayete sahip. Her ne şekilde olursa olsun, dondurmanın çıkışı ve ulaşılabilir fiyat seviyelerinde olması büyük şans. Özellikle yaz aylarında kavurucu sıcaklarla baş etmede en hızlı yöntem dondurma sayılıyorken dondurma çeşitlerinin zenginliği ve faydalı içeriği keyifle karşılanıyor. Çok sevilen dondurma lezzetinin kışın da tüketilebiliyor olması ise dondurmanın lezzet gücünü gösteriyor. Dondurma yenilebilecek en hafif soğuk tatlı olmasının yanı sıra içeriğiyle faydalı bir tatlı aynı zamanda. Dondurmalar meyve, süt, salep, kuru meyve, bal, ceviz, badem gibi sağlığa faydalı besinlerden üretiliyor. Bu yüzden içeriği masum ve sağlıklı kabul ediliyor. Dondurmalarda A, B, C ve D vitaminleri ile birlikte protein, fosfor ve sağlıklı yağlar bulunuyor. Her yaş grubunun keyifle yiyebildiği dondurmalar, İrfando markasında doğanın gücüyle her zamankinden çok daha zengin ve faydalı içeriğe ulaşıyor.

Dondurma Çeşitleri Doğadan İlham Alıyor

Kar, meyve ve bal karışımlarıyla ilk kez ortaya çıkan dondurma modern çağın tüm teknolojik gelişmeleri sayesinde kusursuz lezzet seviyesine ulaşıyor. İrfando, Türkiye’nin birçok noktasında dondurma tutkunlarına onlarca çeşit dondurma sunuyor. Her dondurma farklı aroması, yenilikçi tadı, ferahlatıcı etkisiyle mutluluk veriyor. İrfando’nun dondurma çeşitleri, doğadan ilham alıyor hem görüntüsüyle hem tadıyla efsaneleşiyor. İşte İrfando’da yiyebileceğiniz doğanın en güzel tatlarından elde edilen dondurma çeşitleri;

Lavantalı dondurma

Lavanta tarlarının cezbedici görüntüsünden ilham alan İrfando şefleri; lavanta özü ve yaprağıyla tadına bayılacağınız bir dondurma üretiyor. Lavantalı dondurma, doğal tadı, âşık olunası rengi ve müthiş kıvamıyla favori tat olmaya aday!

Güllü dondurma

Isparta’nın ünü ülke sınırlarını aşan müthiş gülleri şimdi İrfando dondurmalarında sizleri bekliyor! Rengarenk güllerin mutlu edici görüntüsünü yediğiniz dondurmada görebilir, gül yaprağının hafif aromasını hissedebilirsiniz. İrfando’nun iddialı güllü dondurmasını mutlaka tatmalısınız!

Ahududulu dondurma

Mayhoş tadı sevenlerin favorisi ahududulu dondurma, İrfando Dondurma markasının gözdelerinden! Taptaze ahududulardan yapılan dondurma, sütün lezzetiyle buluşarak unutulmaz bir tada imza atıyor.

Vişneli dondurma

Taze vişneler ve sütün şahane birlikteliği İrfando Dondurma’da! İrfando şefleri, vişnenin tatlı – ekşi tadını çok güzel kullanıyor, tekrar tekrar yenmek isteyecek bir dondurma lezzeti keşfediyor.

Çilekli dondurma

Taptaze tatlı ve sulu çileklerin dondurma lezzeti tam bir klasik! İrfando şefleri, çileğin sulu aromasını doğal salep ve sütle keyifli bir dondurmaya dönüştürüyor.

Böğürtlenli dondurma

Mevsiminde toplanmış leziz böğürtlenler süt, organik salep ve kremayla ferahlatıcı bir tat sunuyor. İrfando’nun dillere destan böğürtlenli dondurması hafif ve mayhoş tadıyla unutulmuyor.

Muzlu dondurma

Organik muzlarla elde edilen İrfando’nun muzlu dondurması, şeflerimizin özel tarifleriyle çok hafif, çok lezzetli, çok aromatik bir dondurma keyfi sunuyor.

Portakallı dondurma

Kış lezzeti portakal, tüm vitamin kaynağıyla birlikte İrfando Dondurmalarında! Portakallı dondurma, görüntüsü ve ferahlatıcı tadıyla klasik olmaya aday bir lezzet sunuyor.

Limonlu dondurma

Ferah, ekşi ve sulu limonların tadını hissedeceğiniz limonlu dondurma, küçükten büyüğe herkesin beğenisini topluyor, sıcak yaz günlerinde istenilen serinliği anında sunuyor.

Frambuazlı dondurma

Frambuazlı dondurma, frambuaz tanelerini hissederek tüketeceğiniz şahane bir tat! İrfando Dondurma şefleri, frambuaz aromasını tam ölçüde kullanıyor, dondurma çıtasını yükseltiyor.

Kayısılı dondurma

Kayısılı dondurma, İrfando Dondurma’nın favori tatları arasında tüm lezzetiyle ışıldıyor. Dondurmada meyve tadını almayı sevenler kayısılı buz gibi dondurmayla anında keyifleniyor.

Bademli dondurma

Gerçek badem parçacıklarının ağızda dağıldığı bademli dondurma, İrfando Dondurma’nın en sevilenleri arasında yıl boyunca keyifle tüketiliyor.

Karamelli dondurma

Karamelin yoğun tadı şimdi dondurmalarda. Pastaların vazgeçilmez destekçisi karamel, en güzel kıvamı ve tadıyla İrfando menülerini güçlendiriyor.

Cevizli ballı dondurma

Ceviz ve balın muhteşem uyumunu cevizli ballı dondurma ile buluşturan İrfando şefleri, tek bir dondurmayla enerji ve ferahlık depoluyor!

Ballı fındıklı dondurma

Ballı fındıklı dondurma, fındık özü ve fındık taneleriyle taçlanıyor! İrfando Dondurma, ağızda serinletici bir dondurma keyfi için tüm

Ballı Antep fıstıklı dondurma

Meşhur Antep fıstığı, bal ve sütle buluşarak enerjik bir dondurma tadına ulaşıyor. Ballı Antep fıstıklı dondurma hem ferahlatıyor hem enerji veriyor!

Yer fıstıklı dondurma

Yer fıstığının enerjik içeriği İrfando şefleri sayesinde şimdi serinletici dondurmalarda! Yer fıstıklı dondurma, yenilikçi lezzetiyle İrfando konuklarının favorileri arasında yer alıyor.

Kuru meyveli dondurma

Mevsiminde toplanan taze meyvelerin doğal koşullarda kurutulmasıyla elde edilen kuru meyveler, dondurma lezzetini artırıyor. Kuru meyveli dondurma, yumuşacık kıvamıyla ilk kez deneyenlerin favorisi oluyor.

Karışık meyveli dondurma

Birden fazla meyvenin kullanıldığı karışık meyveli dondurma, İrfando menülerine yaz coşkusunu getiriyor. Karışık meyvelerin dondurma yumuşaklığını keşfetmelisiniz!

Kakaolu dondurma

Ham kakao tozunun enfes tadıyla şenlenen dondurma, doğallığın tadını hissettiriyor, ferahlatıcı etkisiyle mutluluk depoluyor.

Sade dondurma

Tam bir klasik: Sade dondurma! İrfando’nun en sevilenlerinden olan sade dondurma, doğal salep ve süt kremasının muhteşem kıvamıyla yumuşacık bir tat sunuyor.

Kışlık Dondurma

Dondurma denince akıllara hemen yaz ayları geliyor. Uzun ve sıcak bir yaz mevsiminde dondurma kadar ferahlatıcı başka bir tatlı daha yok. Dondurma serin, lezzetli ve ekonomik yönüyle herkese hitap ediyor. Bu keyfin kışın da sürmesi gerektiğini düşünen İrfando ailesi olarak dondurma tutkunlarına doyumsuz bir kışlık dondurma menüsü sunuyor. Vitamin ve mineral yönünden ideal özelliklere sahip olan dondurmalar, kış aylarında da mutlu etmeyi başarıyor.

Kışın dondurma tüketme konusunda doktorlar da olumlu yorumlarda bulunuyor, boğaz ağrılarında bilhassa dondurmanın ferahlatıcı etkisinin iyileştirici rol oynadığını belirtiyor. İrfando Dondurmacılarında sıralanan birbirinden lezzetli dondurma çeşitleri, kış süresince keyifli sohbetlere, aile toplantılarına, özel günlere, yalnız anlara, motivasyon ihtiyacı hissedilen anlara eşlik ediyor. Dondurmayı yaz sıcağından kurtaran İrfando, kış meyvelerinden ve kuru yemişlerden yoğun bir lezzet doğuruyor.

İrfando Dondurmacılarında kış mevsimi de en az yaz kadar hareketli geçiyor. Kışlık dondurma çeşitleri yumuşacık kıvamı, yoğun lezzetiyle kış boyunca sağlıklı bir atıştırmalık kazandırıyor. Kış dondurması için İrfando’yu tercih edenler, kaliteli ve rafine lezzetin keyfini çıkarıyor. Taze meyveler, sağlıklı kuruyemişler, doğal süt ve süt ürünleri kullanan İrfando, kışlık dondurma menüsünün her geçen gün gelişmesini sağlıyor. Dondurma tutkunları ise kışın bile yeni lezzetler keşfetme şansı buluyor.

Organik Dondurma

Sadece yaz aylarında değil kış aylarında da tüketilen ve dört mevsimin en sevilen hafif tatlılarından kabul edilen dondurma, tamamen doğal, katkısız ürünlerle yapılarak organik bir lezzet sunuyor. Organik dondurma, gerçek meyvelerle elde ediliyor, süt ve süt kremasının yoğunluğuyla lezzetini artırıyor. Ustalar, şeker ilavesiz meyveli dondurma serisinde şekerli tadı meyvelerden elde ediyor, dondurmanın saf bir lezzete kavuşmasında rol oynuyor.

İrfando’da ballı, üzümlü, incirli, hurmalı, karadutlu, bal bademli, ballı cevizli, kavunlu, çilekli, ahududulu, vişneli birçok dondurma çeşidini tadabilirsiniz. Her birinde balın ve gerçek meyvelerin yoğun lezzetini alabilir, şekerin doğrudan meyveden, baldan gelen keyifli tadını hissedebilirsiniz. İrfando yeniliği seviyor, sağlıklı dondurma arayışında iç rahatlatan reçeteleri hazırlıyor.

Soğuk Baklavanın Dondurma Popülaritesi

Dondurma ferahlatıcı etkisi ve hafif tadıyla çok seviliyor. Yedikçe ferahlatan dondurmalar, birçok soğuk tatlı tarifinin ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Soğuk baklava bu tariflerden biri olarak en az dondurma kadar popüler oldu. İrfando Dondurmacılarının hepsinde yer alan soğuk baklava, onlarca yıllık geleneksel baklavanın en modern versiyonu olarak kısa sürede benimsendi. Soğuk baklava, tıpkı dondurma gibi hafif ve serinletici etkiler gösteriyor. Düşük kalorili, hafif, ferah etkisiyle soğuk baklava dondurmanın en ciddi alternatifi haline geldi. Öyle ki dondurmalı soğuk baklava çeşidi bile bulunuyor.

İrfando’nun yenilikçi şefleri, bir anda popüler olan soğuk baklavayı çeşitlendiriyor: Çikolatalı, fıstıklı, cevizli, pudra şekerli ve dondurmalı soğuk baklava çeşitleri bulunuyor. Her biri kendi hedef kitlesini yaratıyor, hafifliğiyle herkesten tam puan alıyor. Soğuk baklavanın yaz mevsimiyle sınırlı kalmadığını beğenilerden anlamak mümkün. Kullanıcılar geleneksel baklavanın çok daha hafif halini çok sevdiğini söylemek şart. Soğuk baklava, dört mevsim yenilebilen tatlılar arasında girmeyi başardı. Şimdilerde Türkiye’nin tüm İrfando şubelerinde soğuk baklava çeşitlerini en lezzetli haliyle bulabilirsiniz. Ne dondurmadan ne baklavadan vazgeçemeyenler için tek tarifte birden fazla lezzet İrfando’da!